انتقال انرژی الکتریکی از طریق بسترهای زیر انجام می شود.

  • سیم (Wire)         2- کابل (Cable)             3- باسداکت (Bus Duct)             4- باسبار (شینه)

نصب کابل ها روی دیوار و سقف

الف) برای نصب یک رشته کابل بر روی دیوار یا سقف باید از بست های کائوچویی دو تکه ای مخصوص کابل لستفاده شود به طوری که در محل های بستکاری، کابل مستقیما با دیوار یا سقف تماس نداشته باشد. در مورد نصب چند رشته کابل توصیه می گردد که کابل های مذکور به صورت موازی روی دیوار یا سقف نصب گردیده و از بست های ریلی استفاده شود.

حداقل فاصله کابل از دیوار باید دو سانتی متر در نظر گرفته شود. فاصله کابل ها از یکدیگر باید حداقل دو برابر قطر کابل بزرگتر (فاصله آزاد) باشد. در مواردی که فاصله مذکور کمتر باشد باید از ضرایب مناسبی برای کاهش ظرفیت جریان مجاز کابل ها استفاده شود.

ب) کابل هایی که به وسیله بست نصب می شوند یا برروی بازوهای افقی قرار داده می شوند، باید به نحوی نگهداری شوند که فاصله بست ها یا بازوهای تکیه کابل از مقادیر زیر تجاوز ننماید.

  • در مورد کابل های بدون زره 20D
  • در مورد کابل های زره دار فلزی 35D

D قطر خارجی کابل می باشد. در مورد نصب کابل ها به صورت قائم می توان به مقادیر فوق تا میزان پنجاه درصد اضافه نمود.

پ) بست های مورد استفاده در صورتی که از نوع عایق دار نباشد بایستی به وسیله غلاف محافظ عایق پوشانده شوند.

ت) اگر کابل ها دارای روکش یا غلاف ترموپلاستیکی باشند، باید اطمینان یافت که هر گیره دارای کفشک های محافظ یا سپرهای مناسب باشد. بدیهی است در صورت عدم وجود چنین سپرهایی، روکش کابل ها می تواند زیر فشار کفشک های گیره ها آسیب ببیند.

ث) در مواردی که ساختمان دارای سقف کاذب است، نصب کابل روی سقف کاذب به هیچ عنوان مجاز نمی باشد و باید روی سقف اصلی ساختمان نصب شود.

ج) فاصله ای که به علت استفاده از بست های ریلی یا دوتکه ای بین کابل و دیوار یا سقف ایجاد گردیده، باید در گوشه ها با نصب دو عدد بست به فاصله ده سانتی متر از طرفین گوشه عینا حفظ و رعایت شود.

چ) کابل ها باید در برابر تابش مستقیم آفتاب دارای نوعی حفاظ باشد.

نصب کابل روی سینی کابل

الف) ابعاد سینی های کابل باید از نظر مکانیکی با توجه به وزن کابل ها و همچنین در صورت لزوم با در نظر گرفتن شرایط نصب، تعمیرات و رسیدگی انتخاب شود، ولی به طور کلی سینی های کابل باید با ورق آهن گالوانیزه مشبک و به ضخامت حداقل 1.5 میلی متر ساخته شده و در صورت آویز بودن توسط میله های فولادی به قطر حداقل 6 میلی متر در فاصله های حداکثر یک متر نگاه داشته شود.

ب) هنگام نصب کابل ها برروی سینی کابل، کابل ها باید در نزدیکی هر محل تغییر جهت، سه راه یا چهارراه یا انتهای هر مسیر افقی یا قائم و همچنین به فاصله 10 متر در مسیرهای افقی و 1.5 متر در مسیرهای قائم به سینی ها محکم شود.

نصب کابل به صورت آویز بین دو یا چند تیر

الف) به منظور نصب سیم مهار به تیر ابتدایی باید سیم مذکور به وسیله آی بولا (Eye Bolt) به تیر متصل شده و برای جلوگیری از خمش نامتناسب بین مهار و آی بولت باید از گوشواره مخصوص سیم مهار متناسب با مقطع سیم برای عبور سیم مهار از داخل آی بولت استفاده و انتهای سیم مهار بعد از گشتن دور سیم مهار حداقل به وسیله دو عدد بست دو پیچه محکم گردد. برای نصب و عبور سیم مهار از روی تیرهای میانی بایستی از آی بولت یا بازو و بست مناسب استفاده گردد. در تیر انتهایی علاوه بر روش و اصول مورد استفاده در تیر ابتدایی، باید یک عدد مهارکش متناسب با مقطع و طول خط مهار نصب شود.

ب) کابل های آویزان شده از سیم مهار باید یا به صورت پیوسته به آن وصل بوده و یا در حداکثر فواصلی به شرح زیر بستکاری شود:

در مورد کابل های بدون زره فلزی 40D

در مورد کابل های زره فلزدار 70D

D قطر خارجی کابل می باشد.

پ) بست های به کار رفته در صورتی که از نوع عایق دار نباشد باید به وسیله غلاف محافظ عایق پوشانده شود.