مشاوره تاسیسات برق ساختمان ؛ یکی از مهم ترین بخش ها در ساختمان سازی ، تاسیسات برقی و الکتریکی ساختمان است . تاسیسات برقی ساختمان همان مونتاژ تجهیزات الکتریکی مرتبط میباشد که ویژگی های هماهنگی دارند و با عملکرد منحصر به فرد خود ، برای تحقق اهداف خاصی مجموعه ی برقی ساختمان را تشکیل میدهند .

آیا با شغل های مربوط به پروژه های ساختمان سازی آشنا هستید ؟ میدانید چه شاخه هایی برای ساختن یک ساختمان بزرگ یا مجتمع های صنعتی چه نیروی کار یا متخصصانی نیاز است؟ از نوع تجهیزاتی باید استفاده شود و یا اصلا چگونه باید استارت کار خورده شود؟

وقتی یک کارفرما تصمیم به ساخت یک ساختمان یا مجتمع میکند یا میخواهد یک ساختمان قدیمی را بازسازی کند ، نیاز دارد با افرادری با تجربه مشورت کند تا با تحقیق و بررسی ، طبق یک برنامه ی اصولی کار را شروع کرده و با هزینه های به صرفه و کیفیت بالا ، پروژه را تکمیل کند . اما به نظر شما کارفرما یا صاحب ملک به تنهایی میتواند تمام کارهای تخصصی ساختمان سازی را انجام دهد و پروژه را یک تنه به پیش ببرد؟ صد در صد خیر . چنین توقعی غیر عقلانی است .

خوشبختانه با گسترش جوامع و افزایش ساختمان سازی و نیازی که به افراد متخصص در زمینه های مختلف بود ، شرکت ها و یا اشخاص شروع به فعالیت در زمینه های مختلف برای پیشبرد پروژه کردند .

مشاوران مهندس جزو همین دسته از متخصصین هستند که کمک فراوانی برای تکمیل با کیفیت و به موقع پروژه میکنند . مهندسین مشاور برق ساختمان ممکن است شخصی حقیقی باشند یا در قالب شرکت ، که کار طراحی، مطالعه و نظارت بر اجرای یک طرح عمرانی یا یک پروژه را از طرف کارفرما بر عهده میگیرند . برای این کار مبلغ مورد توافقی را دریافت میکنند و طبق کارهایی که انجام میدهند دستمزد میگیرند .

نکته ی قابل توجهی که وجود دارد این است که آیا یک فرد میتواند به تنهایی از پس تمام امور ساختمان سازی برآید؟ خب طبیعتا این توقع بیجاست . هر شخص یا هر شرکتی میتواند در چند رشته ی متفاوت و یا یک شاخه تخصص کافی را کسب و در آن حوزه خدمات ارائه دهد .

مشاوره تاسیسات برق ساختمان یکی از آن شاخه های حساس و مهم است که در ادامه بیشتر راجع به آن صحبت خواهیم کرد .

مشاور برق ساختمان وظایف گوناگونی دارند و از مهم ترین و اساسی ترین امور در ساختمان سازی هستند .

اولین قدم برای انجام امور برقی  یک ساختمان تازه ساز ، دریافت مشاوره تاسیسات برق ساختمان از یک مهندس الکترونیک با تجربه میباشد .

حوزه برق و الکترونیک مبحثی تخصصی و بسیار حساس است که هر شخصی نمیتواند با اندک علم و تجربه ی خود دست به انجام چنین کارهایی بزند چرا که علاوه بر خسارات مالی ممکن است خسارات جبران ناپذیری به سلامت افراد وارد شود .

بنابراین قبل از هر چیز با یک مهندس برق مشورت کنید و راهنمایی بخواهید .برای دریافت اطلاعات بیشتر با شرکت آسا نیرو انرژی تماس بگیرید .

میتوان گفت تاسیسات برقی یک ساختمان همان طراحی و اجرای سیستم‌ های سیم کشی است که شامل تلفن، آنتن مرکزی، پمپ یا الکتروپمپ ، تابلو برق ، روشنایی، سیستم اعلام حریق، منبع تغذیه اضطراری، خدمات دوربین مدار بسته، آسانسور ، تجهیزات ارتینگ و حفاظت در مقابل صاعقه و…میشود .

تاسیسات برقی ساختمان بسیار گسترده است که از اساسی ترین و مهم ترین آن ها مبحث روشنایی است . اینکه روشنایی چه در داخل چه در خارج ساختمان تامین شود ، از اولین نیاز ها در ساختمان است .

مشاوره تاسیسات برق ساختمان

مشاوره تاسیسات برق ساختمان

تاسیسات الکتریکی ساختمان

استفاده از ماشین ها یا وسایل برقی قابل حمل و غیر قابل حمل و شبکه سیم کشی آنها، از جمله سیم کشی اصلی، کابل، O.H. خطوط و غیره، از جمله کنترل پنل و سوئیچ ها ، همگی جزو تاسیسات الکتریکی ساختمان هستند . به زبان دیگر تاسیسات برقی مجموعه ای از تجهیزات برقی متصل به هم است .

امروزه تاسیسات برق ساختمان می تواند شامل چندین بخش باشد و از برق تک فاز یا سه فاز تشکیل شده باشد که هر کدارم از تعداد بیشتری مدار الکتریکی نهایی تشکیل میشود . مدارهای الکتریکی از مهم ترین اجزا در تاسیسات الکتریکی ساختمان به حساب می آیند .

به عنوان مثال، تاسیسات برقی یک آپارتمان دو اتاقه ممکن است شامل دو مدار الکتریکی نهایی روشنایی ، مدار برق نهایی پنج پریز، یک مدار الکتریکی نهایی اجاق گاز، یک مدار الکتریکی نهایی آبگرمکن برقی، یک مدار الکتریکی نهایی کولر گازی ، یک عدد مدار الکتریکی نهایی گرمایش از کف باشد .

این مدارهای الکتریکی نهایی معمولاً به تابلوی آپارتمان متصل می شوند که به نوبه ی خود از طریق سیم کشی الکتریکی مدار توزیع برق به تابلوی توزیع طبقه متصل می شود .

طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان

طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان دارای اصول ایمنی خاص خود می باشد و رعایت کلیه این اصول ضروری می باشد . برای مثال نوع سیستم سیم کشی مورد استفاده در تاسیسات الکتریکی به سطح ولتاژ و نوع جریان بستگی دارد. سیستم های سیم کشی AC برای کاربردهای ولتاژ پایین مانند تاسیسات مسکونی و تجاری استفاده می شود.

سیستم های سیم کشی DC برای کاربردهای ولتاژ بالا مانند تاسیسات صنعتی استفاده می شود.

سطح ولتاژ یک تاسیسات الکتریکی بستگی به نوع تجهیزاتی دارد که تغذیه می شود. تاسیسات ولتاژ پایین دارای ولتاژ زیر 600 ولت هستند. تاسیسات فشار قوی دارای ولتاژهای بالای 600 ولت هستند .

طراحی نقشه تاسیسات برقی

در هر ساختمان برای انجام امور برقی و شروع سیمکشی ها ، اولین کار مراجعه به نقشه هاست . طراحی نقشه تاسیسات برقی باید توسط افراد متخصص و مهندسان مربوطه انجام شود . معمولا این نوع نقشه ها از چندین جزء اصلی ساخته میشوند .

علائم ، نقشه پلان ها ، نمودار تابلوها ، نمودارهاي رايزر ، جزییات و توضیحات همگی از جزییات مهم نقشه ی تاسیسات برقی هستند .

فراموش نکنید در هنگام ترسیم نقشه ی برق ساختمان ، مقررات و قوانین ساختمان باید به صورت کامل رعایت شوند . رعايت اين مقررات توسط طراح ، ترسيم كننده و همچنين اجراكننده الزامي است .

البته که طراحی نقشه تاسیسات برقی نیز میتواند در انواع مختلفی باشد برای مثال یکی از این نقشه ها که توسط مهندسان ارائه میشود ، جزییات یا Detail نام دارد .

جزئيات ، برشهايي از عمليات ساختماني لازم در نقشه هاي تأسيسات برق است كه ميتواند اندازه گيري شده ، تمام يا بخشي از آن بزرگنمايي شود و مصالح بكار رفته و نحوه اتصالات در آن نشان داده شود .

تاسیسات الکتریکی ساختمان

تاسیسات الکتریکی ساختمان

مهندسی تاسیسات برق ساختمان

معمولا مهندسی تاسیسات برق ساختمان یعنی  طراحی و پیاده سازی سیستم های الکترونیکی و نگه داری و تعمیر این تاسیسات و تجهیزات برقی در ساختمان . نیروی برق به قدری مهم است که وجود آن در زندگی ما از ضروریات همیشگی است و در نبود این انرژِی زندگی مختل خواهد شد.

مهندسان مشاور میتوانند در زمینه های ساخت و ساز، طراحی تاسیسات ساختمانی و طراحی تاسیسات صنعتی و برنامه ریزی در مورد آن ها ، اجرا و نظارت بر تاسیسات ساختمانی و نظارت بر تاسیسات صنعتی به صورت کاملا  تخصصی به مردم خدمت رسانی کنند.

با وجود مهندسان مشاور مطمئن باشید که پروژه ی ساختمانی شما به عنوان یک کارفرما ، با کیفیت بالا و کاملا بهینه ساخته خواهد شد .

خدمات مهندسین مشاور می توانند به صورت مستقل یا تیمی به شما ارائه شوند. ممکن است شما بخواهید با یک شرکت و یک تیم کار کنید و یا از افراد متخصص با تجربه کمک بگیرید . اما طبیعتا یک کار تیمی با کیفیت بالا و سرعت زمانی بالایی انجام خواهد شد . در هر صورت بهتر است برای پروژه ی ساختمان سازی خود  از همکاری مستمر با مهندسین مشاور حرفه ای بهره بگیرید .

در تمامی مراحل پروژه های مهندسی از مفهومی تا طراحی نهایی برای دستیابی به اهداف عملیاتی  ، تخصص و تجربه حرف اول را میزند . بنابراین همیشه توصیه میشود به سراغ افرادی بروید که تجربه ی انجام پروژه های بزرگ و موفقی را در رزومه ی خود داشته باشند تا بتوانید با خیال راحت با آن ها همکاری کنید و با آسودگی امور را به آن ها بسپارید .

وجود یک مهندس مشاور تاسیسات برق ساختمان در پروژه ، موجب میشود که تمام تاسیسات الکتریکی با نظارت کامل ، و ایمنی بسیار بالا انجام شود . در نتیجه سازه ای ایمن و بهینه خواهید داشت . مهندسان مشاوری متخصصینی هستند که با طراحی و برنامه ریزی روی پروژه های عمومی و خصوصی کار میکنند و وجود آن ها از ملزومات است .

قرارداد تاسیسات برق ساختمان

افرادی که به عنوان مهندس مشاور ساختمان فعالیت میکنند میتوانند در زمینه ی ارائه ی برنامه ی فیزیکی ، ارائه ی طرح توجیهی ، جدول زمان‌ بندی اجرای پروژه ، ارائه بهترین و با صرفه‌ ترین شیوه تخریب ، نوسازی و بازسازی و ساخت  ، ارائه مشاوره ‌های زمانی برای ساخت

نظارت بر مسائل مالی ، ارزیابی فنی و اقتصادی پروژه ، ارائه مشاوره اقتصادی، فنی و اجرایی ، ارائه مانیتورینگ قرارداد – مدیریت فنی – مدیریت کیفیت و … خدمات ارائه دهند .

مشاوران تاسیسات برق با راهنمایی ها مورد نیاز به کارفرما سعی میکنند امور الکتریکی با نهایت دقت و رعایت تمام نکات ایمنی صورت پذیرد و بدون هر گونه اختلال و خطرات احتمالی پروژه را پیش ببرند .

همانطور که میدانید کارهای مرتبط با برق و الکترونیک به قدری حساس است که با یک اشتباه و خطای کوچک ممکن است خسارات بسیار زیادی را به اموال یا حتی به جان افراد وارد کند .

به همین دلیل رعایت نکات ایمنی و اصول و قوانین بسیار مهم است . و پیمانکار موظف است علاوه بر انجام تمام مفاد درج شده در قرارداد تاسیسات برق ساختمان ، موراد ایمنی را نیز در همه حال کنترل کند .

در قرارداد تاسیسات برق ساختمان که بین شخص کارفرما و یک پیمانکار برق تنظیم می ‌گردد ، انجام تمامی فعالیت‌ های مورد نیاز تنظیم  معمولا تمام موارد و نکات مشخص میشوند و پس از توافق بین طرفین و امضای قرارداد ، کارفرما و پیمانکار موظف به انجام آن ها هستند .

نقشه تاسیسات برق ساختمان

یکی از مهم ترین مراحل در حین ساختمان سازی و انجام تاسیسات الکتریکی ، طراحی و آماده سازی نقشه تاسیسات برق ساختمان است . معمولا نقشه های برقی ساختمان در سه نوع مدار ﮔﺮاﻓﻴﻜﻲ، ﮔﺰارﺷﻲ و ﺷﻤﺎﺗﻴﻜﻲ ﺗﻘﺴﻴﻢ ﻣﻲﺷﻮد و دارای زیر شاخه های مختلفی است .

فراموش نکنید که نقشه های برق و الکتریک با نقشه های معماری زمین تا آسمان متفاوت است و دارای نکات و جزییات بسیار حساس و حیاتی است .

طراحی این نقشه ها باید توسط افراد متخصص انجام شود و با ریز ترین نکات و جزییات بالا آماده شود . فرد برق کار برای اجرای تاسیسات و نصب و راه اندازی تجهیزات باید به سراغ نقشه های تاسیسات برق برود . تا کار بدون هیچگونه خطا و اختلالی انجام شود .

برای مثال در طراحی نقشه های برق باید به ظرفیت فیوز ها توجه داشت ، چرا که محل قرار گیری فیوز ها در ساختمان ها متفاوت است و باید جایی قرار گیرد که کاملا استاندارد باشد .

نقشه تاسیسات برق ساختمان

نقشه تاسیسات برق ساختمان

نکات اجرایی تاسیسات برقی ساختمان

بعد از طراحی و ترسیم نقشه های مربوطه ، نوبت به اجرا میرسد . برای اجرای سیم کشی و برق کشی یک ساختمان باید از افرادی کمک بگیرید که در این زمینه متخصص باشند و بتوانند نقشه خوانی کنند . چرا که سیم کشی ساختمان بدون داشتن مهارت و سواد کافی ممکن نخواهد بود . نقشه های برقی به نوعی یک زبان ترسیم برای انتقال اطلاعات برق به بر قکار می باشد.

یکی از مهم ترین نکات اجرایی تاسیسات برقی ساختمان رعایت ترتیب مراحل برق کشی ساختمان میباشد . چرا که با یک اشتباه کوچک و جابجا انجام دادن امور ممکن است خسارات زیادی به بار آید.

حتی جزییات بسیار ریز اگر رعایت نشود ممکن است مشکل ساز شود . برای مثال لوله های پشت کاشی ها را باید شیار زنی کرد تا به کاشی نچسبد.

یا تعداد خم های استاندارد 90 درجه را  باید  در یک مسیر به کار برد و اگر از چهار خم بیشتر بشود دیگر فنر رد نمی شود.

نکاتی مثل لوله کشی و سیم کشی پس از کلاف کشی در سقف های کاذب ، استفاده از ترمینال برای وصل کردن سیم برق ، محافظت لوله هایی که از کف میگذرند با ماهیچه های بتنی و عدم تخریب آن ها در برابر ضربات ،  و نکات کوچک زیاد دیگر همگی میتوانند تاثیر به سزایی در انجام درست نهایی کار تاثیر خواهند داشت .

اصول طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان

یکی از اصول طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان ، وجود جزییات کافی از طرح ها و مشخصات دقیق برای توضیح میباشد . یعنی یک طرح الکتریکی باید تمام اطلاعات مورد نیاز را در اختیار فرد برق کار و اجرا کننده قرار دهد .

طراحی و ترسیم این نوع نقشه ها معمولا در دو فاز انجام میشود .

در فاز اول مهندس طراح به نقشه سازه ها  و در قسمت بعدی به طراحی نقشه های تاسیسات برقی و مکانیکی و محاسبات آن ها میپردازد.

 

بعدی
اجرای تاسیسات برق ساختمان