مشاوره تاسیسات برق ساختمان ؛ یکی از مهم ترین بخش ها در ساختمان سازی ، تاسیسات برقی و الکتریکی ساختمان است . تاسیسات برقی ساختمان همان مونتاژ تجهیزات الکتریکی مرتبط میباشد که ویژگی های هماهنگی دارند و با عملکرد منحصر به فرد خود ، برای تحقق اهداف خاصی مجموعه ی برقی ساختمان را تشکیل میدهند . اولین قدم برای انجام امور برقی  یک ساختمان تازه ساز ، دریافت مشاوره تاسیسات برق ساختمان از یک مهندس الکترونیک با تجربه میباشد .

حوزه برق و الکترونیک مبحثی تخصصی و بسیار حساس است که هر شخصی نمیتواند با اندک علم و تجربه ی خود دست به انجام چنین کارهایی بزند چرا که علاوه بر خسارات مالی ممکن است خسارات جبران ناپذیری به سلامت افراد وارد شود . بنابراین قبل از هر چیز با یک مهندس برق مشورت کنید و راهنمایی بخواهید .

میتوان گفت تاسیسات برقی یک ساختمان همان طراحی و اجرای سیستم‌ های سیم کشی است که شامل تلفن، آنتن مرکزی، پمپ یا الکتروپمپ ، تابلو برق ، روشنایی، سیستم اعلام حریق، منبع تغذیه اضطراری، خدمات دوربین مدار بسته، آسانسور ، تجهیزات ارتینگ و حفاظت در مقابل صاعقه و…میشود . تاسیسات برقی ساختمان بسیار گسترده است که از اساسی ترین و مهم ترین آن ها مبحث روشنایی است . اینکه روشنایی چه در داخل چه در خارج ساختمان تامین شود ، از اولین نیاز ها در ساختمان است .

تاسیسات الکتریکی ساختمان در مشاوره تاسیسات برق ساختمان

استفاده از ماشین ها یا وسایل برقی قابل حمل و غیر قابل حمل و شبکه سیم کشی آنها، از جمله سیم کشی اصلی، کابل، O.H. خطوط و غیره، از جمله کنترل پنل و سوئیچ ها ، همگی جزو تاسیسات الکتریکی ساختمان هستند . به زبان دیگر تاسیسات برقی مجموعه ای از تجهیزات برقی متصل به هم است .

امروزه طراحی سیستم الکتریکال ساختمان می تواند شامل چندین بخش باشد و از برق تک فاز یا سه فاز تشکیل شده باشد که هر کدارم از تعداد بیشتری مدار الکتریکی نهایی تشکیل میشود . مدارهای الکتریکی از مهم ترین اجزا در تاسیسات الکتریکی ساختمان به حساب می آیند .

به عنوان مثال، تاسیسات برقی یک آپارتمان دو اتاقه ممکن است شامل دو مدار الکتریکی نهایی روشنایی ، مدار برق نهایی پنج پریز، یک مدار الکتریکی نهایی اجاق گاز، یک مدار الکتریکی نهایی آبگرمکن برقی، یک مدار الکتریکی نهایی کولر گازی ، یک عدد مدار الکتریکی نهایی گرمایش از کف باشد .

این مدارهای الکتریکی نهایی معمولاً به تابلوی آپارتمان متصل می شوند که به نوبه ی خود از طریق سیم کشی الکتریکی مدار توزیع برق به تابلوی توزیع طبقه متصل می شود .

مشاوره تاسیسات برق ساختمان

مشاوره تاسیسات برق ساختمان

طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان

طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان دارای اصول ایمنی خاص خود می باشد و رعایت کلیه این اصول ضروری می باشد . برای مثال نوع سیستم سیم کشی مورد استفاده در تاسیسات الکتریکی به سطح ولتاژ و نوع جریان بستگی دارد. سیستم های سیم کشی AC برای کاربردهای ولتاژ پایین مانند تاسیسات مسکونی و تجاری استفاده می شود.

سیستم های سیم کشی DC برای کاربردهای ولتاژ بالا مانند تاسیسات صنعتی استفاده می شود. سطح ولتاژ یک تاسیسات الکتریکی بستگی به نوع تجهیزاتی دارد که تغذیه می شود. تاسیسات ولتاژ پایین دارای ولتاژ زیر 600 ولت هستند. تاسیسات فشار قوی دارای ولتاژهای بالای 600 ولت هستند .

طراحی نقشه تاسیسات برقی

در هر ساختمان برای انجام امور برقی و شروع سیمکشی ها ، اولین کار مراجعه به نقشه هاست . طراحی نقشه تاسیسات برقی باید توسط افراد متخصص و مهندسان مربوطه انجام شود . معمولا این نوع نقشه ها از چندین جزء اصلی ساخته میشوند .

علائم ، نقشه پلان ها ، نمودار تابلوها ، نمودارهاي رايزر ، جزییات و توضیحات همگی از جزییات مهم نقشه ی تاسیسات برقی هستند . فراموش نکنید در هنگام ترسیم نقشه ی برق ساختمان ، مقررات و قوانین ساختمان باید به صورت کامل رعایت شوند . رعايت اين مقررات توسط طراح ، ترسيم كننده و همچنين اجراكننده الزامي است . البته که طراحی نقشه تاسیسات برقی نیز میتواند در انواع مختلفی باشد برای مثال یکی از این نقشه ها که توسط مهندسان ارائه میشود ، جزییات یا Detail نام دارد .

جزئيات ، برشهايي از عمليات ساختماني لازم در نقشه هاي تأسيسات برق است كه ميتواند اندازه گيري شده ، تمام يا بخشي از آن بزرگنمايي شود و مصالح بكار رفته و نحوه اتصالات در آن نشان داده شود .

نکات اجرایی تاسیسات برقی ساختمان در مشاوره تاسیسات برق ساختمان

بعد از طراحی و ترسیم نقشه های مربوطه ، نوبت به اجرا میرسد . برای اجرای سیم کشی و برق کشی یک ساختمان باید از افرادی کمک بگیرید که در این زمینه متخصص باشند و بتوانند نقشه خوانی کنند . چرا که سیم کشی ساختمان بدون داشتن مهارت و سواد کافی ممکن نخواهد بود . نقشه های برقی به نوعی یک زبان ترسیم برای انتقال اطلاعات برق به بر قکار می باشد.

یکی از مهم ترین نکات اجرایی تاسیسات برقی ساختمان رعایت ترتیب مراحل برق کشی ساختمان میباشد . چرا که با یک اشتباه کوچک و جابجا انجام دادن امور ممکن است خسارات زیادی به بار آید. حتی جزییات بسیار ریز اگر رعایت نشود ممکن است مشکل ساز شود . برای مثال لوله های پشت کاشی ها را باید شیار زنی کرد تا به کاشی نچسبد. یا تعداد خم های استاندارد 90 درجه را  باید  در یک مسیر به کار برد و اگر از چهار خم بیشتر بشود دیگر فنر رد نمی شود.

نکاتی مثل لوله کشی و سیم کشی پس از کلاف کشی در سقف های کاذب ، استفاده از ترمینال برای وصل کردن سیم برق ، محافظت لوله هایی که از کف میگذرند با ماهیچه های بتنی و عدم تخریب آن ها در برابر ضربات ،  و نکات کوچک زیاد دیگر همگی میتوانند تاثیر به سزایی در انجام درست نهایی کار تاثیر خواهند داشت .

اصول طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان

یکی از اصول طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان ، وجود جزییات کافی از طرح ها و مشخصات دقیق برای توضیح میباشد . یعنی یک طرح الکتریکی باید تمام اطلاعات مورد نیاز را در اختیار فرد برق کار و اجرا کننده قرار دهد . طراحی و ترسیم این نوع نقشه ها معمولا در دو فاز انجام میشود .

در فاز اول مهندس طراح به نقشه سازه ها  و در قسمت بعدی به طراحی نقشه های تاسیسات برقی و مکانیکی و محاسبات آن ها میپردازد.

بعدی
تابلو برق هوشمند ساختمان

برای ارسال نظر شما بایدوارد اینجا شوید.