فیوژن فیبر نوری ؛ به عنوان یکی از تجهیزات مهم شبکه محسوب می شود با اینکه جز تجهیزات اصلی نیست اما چون کابل فیبر نوری در تجهیزات پسیو نقش بسیار مهمی دارد ضروری است که در خصوص فیوژن فیبر نوری هم اطلاعات داشته باشید .
فیوژن فیبر نوری یا همان اتصال فیوژن به اتصال انتها به انتهای دو کابل فیبر نوری یا به عبارتی جوش دادن دو کابل فیبر نوری گفته می شود .فیوژن فیبر نوری با هدف اتصال دو فیبر نوری به گونه ای که نوری که از بین الیاف عبور میکند در محل جوش پراکنده یا منعکس نشده و آن قسمت جوش داده شده همانند یک فیبر یکپارچه قوی و سالم باشد ، انجام می شود . امروز استفاده از منابع گرمایی مانند لیزر ، شعله گاز یا رشته تنگستن که بسیار متداول بوده برای ذوب شدن و فیوز کردن دو فیبر شیشه ای یا قوس الکتریکی استفاده می شود . بعداز انجام فیوژن فیبر نوری باید به مراقبت های لازم از کابل ها بعد از آن توجه داشته باشید که در قسمت جوش داده شده خمیدگی ایجاد نشود که باعث قطعی کابل یا به صورت موقت و یا به صورت دائم شود . به منظور کسب اطلاعات بیشتر برای اجرای فیبر نوری و دریافت مشاوره رایگان می توانید با کارشناسان آسا نیرو انرژی تماس بگیرید .
دستگاه فیوژن چیست ؟
فیوژن فیبر نوری توسط دستگاه فیوژن انجام می شود که این دستگاه می تواند هسته های اصلی که از جنس شیشه خالص هستند را به هم جوش دهند . این عمل برای انتقال بهتر داده ها از کابل ها انجام می شود . همچنین از این دستگاه برای وصل کردن و جوش دادن سطح مقطع دو فیبر نوری استفاده می گردد به این صورت که دو سر فیبر نوری در دستگاه قرار داده می شود و درب دستگاه را بسته و بعد دو فیبر نوری نازک از دو طرف به دستگاه وارد می شود و ادامه کار توسط دستگاه به صورت اتوماتیک انجام می گردد ، به واسط دستگاه LCD می توان مراحل کار را مشاهده نمود .
روش های اتصال فیوژن
برای اتصال کابل های فیبر نوری دو روش وجود دارد : جوش مکانیکی فیبر نوری ، جوش فیوژن فیبر نوری . هر کدام از این روش ها به دنبال بهینه کردن عملکرد . همچنین کاهش اتلاف انرژی می باشند که در این میان اتصال مکانیکی دارای اتلاف انرژی بیشتر و قابلیت اطمینان آن کمتر ی نسبت به اتصال فیوژن می باشد که در زیر شرح داده شده است .
جوش مکانیکی فیبر نوری
در اتصال مکانیکی دو کابل فیبر نوری به صورت فیزیکی به بکدیگر وصل نمی شوند بله الیاف این دو کابل توسط یک مکانیزم مکانیکی لب به لب هم نگه داشته می شوند . بنابراین درصد اتلاف جذب و انعکاس در اتثالات مکانیکی نیست به جوش فیوژن فیبر نوری بیشتر خواهد بود به همین دلیل از این روش جوش مکانیکی بیشتر برای تعمیرات اضطراری و ازمایش الیاف بهره مند می گردند
جوش فیوژن فیبر نوری
در این روش با جوش دادن دو الیاف یعنی ایجاد کردن یک قوس الکتریکی معنای واقعی کامه می باشد . این روش پرکاربردترین روش اتصال می باشد و کمترین اتلاف جذب و انعکاس را دارد به همین دلیل یک روش قابل اطمینان برای اتصال بین دو الیاف شناخته شده است . اتصال فیوژن توسط دستگاه اتوماتیک اتصال فیوژن انجام می شود .
مقایسه جوش مکانیکی و فیوژن
یکی از مهمترین موادر برای کارفرمایان که به آن توجه دانرد جنبه اقتصادی آن عمل می باشد به طور کلی اتصال مکانیکی به هزینه کمتری نیازمند است و با انتخاب اتصال مکانیکی شما توانایی مقابله و مدیریت هزینه های هر اتصال را دارید . اتصال فیوژن به ازای هر اتصال هزینه زیادی نیاز ندارد ولی هزینه اولیه ی بیشتری دارد که با توجه به امکانات و دقت دستگاه جوش نیز این هزینه می تواند متفاوت باشد .
اتصال فیوژن نتیجه دقیق تر و بهتری را ارائه می دهد و برتری و کیفیت این روش به دلیل آن سرمایه گذاری اولیه است که با این نتیجه به صرفه خواهد بود .
نقاطی که توسط فیوژن جوش داده می شوند بدون شکاف بوده و به همین دلیل تمایل به تولید انعکاس برگشتی کمتری و همچنین کاهش اتلاف نور دارند . تفاوت دیگری که در این دو روش جوش وجود دارد و باید به آن توجه داشت این است که از روش اتصال فیوژن برای اتصال فیبر نوری single mode استفاده می شود و از اتصال مکانیکی برای هر دو روش single mode و multi mode استفاده می شود . لازم به ذکر است که امروزه دستگاه هخای فیوژنی هم وجود دارند که قادر به اتصال فیبرهای multi mode هم می باشند .
برای بهینه سازی عملکرد مهمترین نکته به حداقل رساندن سیگنال های ویدوئی می باشد که اتصال فیوژن در این مورد به عنوان اولین انتخاب شناخته شده است .
مراحل انجام فیوژن فیبر نوری
استریپ
به برداشتن محافظ پلیمری کابل فیبر نوری برای دسترسی به بافت رشته فیبر نوری عملیات استریپ گفته می شود . با توجه به اینکه رشته فیبر نوری دارای حساسیت می باشند این عملیات به دقت بالایی نیازمند اشت و برنامه ریزی های لازم قبل از انجام فیوژن برای کابلهای مختلف فیبر نوری باید انجام گردد .
پاک سازی فیبر نوری
بعد از مرحله استریپ فیبرهای نوری با استفاده از الکل و دستمال های مخصوص تمیز می شوند تا هیچ گونه آلودگی روی آنها وجودنداشته باشد و این عمل نیز به دقت عملیات جوش و کاهش افت دیتا در نقطه جوش کمک می کند .
برش فیبر نوری
برش فیبر نوری توسط کاترهای مخصوص به منظور آماده سازی سطح مقطع فیبر جهت عملیات فیوژن انجام می شود . این مرحله نیط دارای اهمیت بالایی می باشد و اگر در این مرحله کوچکترین اشتباهی صورت پذیرد مجبور به تکرار چندین باره عملیات فیوژن خواهید شد و همچنین اگر برش سطح مقطع به درستی انجام نشود میزان افت سیگنال بالا خواهد بود .
فیوژن اسپلایسینگ
این مرحله یکی از مهمترین و اصلی ترین مراحل می باشد در این مرحله رشته ها در دستگاه قرار داده می شوند و تنظیمات لازم انجام شده و عملیات فیوژن و قرار دادن نقطه جوش در کریمپ حرارتی مخصوص اجرا می شود . لازم به ذکر است که باید به تنظیم نحوه قرار گیری دو تار در یک راستا در سه محور طولی ، عرضی و ارتفاع باید دقت شود .
اگر تمامی مراحل بالا به درستی انجام شوند می توان دقت کابل را بالا برد زیرا افت فیوژن فیبر نوری به صورت مستقیم با تنظیمات دستگاه و اپراتور بستگی دارد البته توسط جوش های لیزری می توان به عملیات فیوژن سرعت بخشید که این روش هم نیاز به برنامه ریزی خاص خود دارد و برنامه ها ریزی های مختلف قبل از انجام فیوژن برای کابل های مختلف فیبر نوری باید انجام شود .